SOCIALE HUISVESTING OOSTENDE

Met het ontwerp voor de ‘Bloemenwinkel’ willen we de bestaande kwaliteiten van het Westerkwartier continueren en aanpassen aan hedendaags wooncomfort. We zetten in op een plek waar het aangenaam en rustig wonen is, met ruimte voor informeel contact tussen de bewoners onderling. Een project dat zich verankert in de wijk en uitdrukking geeft aan kwalitatief wonen, zonder de aandacht op te eisen.
De volumetrie voor de bloemenwinkel sluit aan op het gabarit van de Nieuwpoortsesteenweg en daalt af naar het gabarit van de Goedheidstraat. Om de hoek een zekere verticaliteit en slankheid te geven kiezen we voor één dubbelhoge vertrapping in het gabarit, en laten we de gevel over een bepaalde lengte lichtjes uitkragen over het voetpad. Het nieuwe volume vormt een ensemble met zijn overburen en kondigt door zijn verticaliteit het Westerkwartier aan. De verhouding van de raamopeningen en positionering in het gevelvlak versterken de verticaliteit.
De materialisering, kleurstelling en detaillering schrijven zich in in de tektoniek van het Westerkwartier en worden aangevuld met nieuwe elementen. De Bloemenwinkel krijgt een zelfstandige verschijningsvorm met een domestieke uitstraling: als voorbode van de tuinwijk, duidelijk nieuw en anders maar toch coherent en complementair.
De vertrapping in ons ontwerp zorgt ervoor dat we op een eenvoudige manier
een gemeenschappelijk dakterras kunnen realiseren. Het dakterras is bereikbaar vanuit de gemeenschappelijke hal op de vierde verdieping. Een compacte uitbouw op het niveau van het terras omvat de schoonmaakberging en een toilet voor het personeel van de Oostendse Haard. Het dakterras is gericht naar het Westerkwartier en krijgt een zitbank en waslijn.
We hebben beeldend kunstenaar Dennis Tyfus betrokken voor een geïntegreerd werk. De interventie situeert zich op de gevel naar het gemeenschappelijk terras, loodrecht op de rooilijn, net op de overgang tussen de publiekgerichte buitenschil van de Bloemenwinkel en de buitenruimte van het dakterras.
Een hoofd in de wolken, met een raam als oog. Het werk is een uitvergrote tekening in kleurpotlood die wordt omgezet in gevelmozaïek. De mozaïek van kunstenaar Dennis Tyfus werkt op verschillende schaalniveaus. De tekening is zichtbaar naar de wijk, en maakt een gevel naar het dakterras. Dakterras, uitbouw en muurschildering maken een plek waar de bewoners een frisse neus kunnen ophalen en een praatje kunnen maken.

108-WIO

PROGRAMMA 9 sociale huurwoningen voor ouderen

LOCATIE Goedheidstraat 2
8400 Oostende

BOUWHEER De Oostendse Haard

SAMENWERKING beeldend kunstenaar Dennis Tyfus
Gevelinzicht

OPPERVLAKTE 1330

BOUWKOST 1360000

JAAR 2016-2019