PARKVILLA BOECHOUT

De BMT-site (Baume, Marpent & Thirion) is een voormalig industrieterrein van 5ha in het centrum van het dorp Boechout. Herontwikkeling is dus een bijzondere opgave. Het masterplan voorziet een aantal woonpieren die bestaan uit een kopgebouw aan de straatkant, appartementen en huizen langs de pier en een parkvilla die het geheel afrondt. De parkvilla’s staan het verst van de straat en zoeken contact met het groen tussen de nieuwe ontwikkeling en het Sint-Gabriëlscollege aan de andere kant van het bouwblok.

Het opzet van de parkvilla is eenvoudig en het duidelijkst zichtbaar in de doorsnede: een achteruitwijkend plint, een open gevel en een dak met gewicht, een sculptuur die het geheel aan de grond houdt. Door het gebouw een smalle basis te geven, lijkt het in de groene omgeving te hangen of te zweven. De openheid van de gevel wordt versterkt door de fijne betonnen ribben die de horizontale tegenhangers zijn van de raamprofielen.


Idealiter is de gevel volledig raam. Omwille van energieredenen is dat moeilijk, waardoor de hoeveelheid glas een onderhandeling wordt. Sommige ramen worden muren. Voor een maximale openheid van vloer tot plafond, zonder storende raamprofielen voor opendraaiende vleugels, is gekozen voor speciale houten ramen, die in een breed zijprofiel een ingebouwd luik hebben voor de nodige verluchting. Daardoor zijn de meeste ramen vast. Het hout wordt geopend om lucht binnen te halen, niet het glas.

Hoe woon je in een parkvilla? Welk grondplan sluit aan bij een transparant gebouw? Het opzet is om elk onderdeel van het appartement de status van kamer te geven. Er zijn geen gangen, tenzij als hal. De keuken heeft een duidelijke eigenheid als kamer en gaat niet op in een flou geheel van leef- en eetruimte. Buiten de badkamer en het toilet grenst elke ruimte bovendien aan de buitengevel. Van buitenaf is niet duidelijk welke kamer waar zit. De openheid van het gebouw is rondom rond.

057-BMT

PROGRAMMA 20 appartementen

LOCATIE Molenlei
2530 Boechout

BOUWHEER GANDS

SAMENWERKING westrijd ism MikeViktorViktor

OPPERVLAKTE 2185

BOUWKOST 2740000