HET STEEN ANTWERPEN

De rijke bouwgeschiedenis van Het Steen vertaalt zich in een veelheid aan ruimtes met zeer verschillende eigenschappen. Het ontwerp voor het nieuwe onthaal- en bezoekerscentrum vertrek vanuit deze kwaliteit en zet in op een maximale beleving van het monument. Chirurgische ingrepen en slim medegebruik zorgen voor een densifiëring van de bezetting waarmee het Steen zijn rol als openbaar gebouw op de Scheldekaaien ten volle kan uitspelen. De lantaarn zorgt door een subtiele toevoeging in het dakenlandschap voor een krachtig signaal richting historische binnenstad.
Het transferium aan de Noordzijde van het monument geeft de nieuwe cruiseterminal identiteit, zonder te concurrentie aan te gaan met het monument. Het is een efemere structuur die zowel de passagiersafhandeling van de cruises regelt, als het Noorderterras en het nieuw ponton ontsluit.
De archeologische onderlagen van de historische Burchtstad worden opengemaakt onder de beschermde Hangars en zijn een sterk complementaire buitenbeleving aan het Steen. De obstakelvrije stedelijke ruimte van de Scheldekaaien maakt de relatie tussen Stad en Stroom ultiem.

107-HSA

PROGRAMMA Toeristisch Onthaalcentrum
Cruiseterminal
Visie Centraal deel Scheldekaaien

LOCATIE Steenplein
2000 Antwerpen

BOUWHEER Stad Antwerpen

SAMENWERKING Restauratie Callebaut architecten
Structuur Bollinger Grohman
Duurzaamheid Gevelinzicht
Beeldend kunstenaar Gert Robijns

BOUWKOST 6.399.000 euro

JAAR 2016