BOERENTOREN ANTWERPEN

In opdracht van de Phoebus Foundation presenteert dit ontwerp de reconversie van de Boerentoren in Antwerpen tot Cultuur Toren. De Boerentoren is een beschermd monument en iconisch gebouw, ooit de eerste wolkenkrabber in Europa, en werd gebouwd in twee fases door architecten Vanhoenacker en Stynen. Het project moet de uiteenlopende en unieke kunstcollectie huisvesten van de Phoebus Foundation, een kunststichting die de privé collectie van Fernand Huts en Karine Van Den Heuvel en het familiebedrijf Katoen Natie moet veilig stellen voor de toekomst. Het programma bestaat voornamelijk uit diverse tentoonstellingsruimtes aangevuld met bookshop, ondersteunende horeca, skybar, artiesten verblijven, kantoren, logistiek en een KBC filiaal.

 

5 concepten sturen het ontwerp:

Een open hart
We knippen de verbouwing in de kern weg en voegen een nieuwe laag toe op de sokkel van het bouwblok. Het open hart brengt daglicht tot diep in het gebouw en zorgt voor een goede oriëntatie rondom.

Twee assen
De horizontale as van de Via Sinjoor dooradert het bouwblok. Vanuit het open hart wordt de blik verticaal naar de toren gericht.  We verbinden de grond met de hemel.

De Tuinen
Vanop het maaiveld vertrekt een systeem van tuinen op hoogte naar de grote beeldentuin op het dak van de sokkel. De tuinen maken de seizoenen ervaarbaar doorheen het gebouw.

De Verticale stad
Een systeem van genereuze trappen en gaanderijen brengt de bezoeker naar boven. Binnenpleinen leggen visueel contact met de stad rondom. Het panorama geeft een 360 graden zicht over de skyline van Antwerpen.

Tentoonstellen
Alle tentoonstellingsruimtes zijn dubbel hoog en zorgen voor een flexibele scenografische invulling op maat. De Strategische inplanting van de grote goederenlift  waarborgt een optimale museale werking.

Boerentoren Antwerpen

BOUWHEER Phoebus Foundation

SAMENWERKING Landschap door Jan Minne
Renders door In Functie Van

Wie houdt nu niet van cookies