DE EVENAAR BORGERHOUT

De buurt is, net als de school, dens en de onbebouwde ruimte is er beperkt. De evenaar bestaat uit twee naast elkaar liggende scholen; de lagere school en de kleuterschool. De lagere school is een typisch laat 19e-eeuws bakstenen gebouw, met hoge verdiepingsvloeren en grote raampartijen. De kleuterschool is recenter en kent een minder uitgesproken architectuur. Ook al werken de scholen samen, vandaag zijn ze fysiek van elkaar gescheiden.
Naast het verbeteren van het algemeen comfort en het vernieuwen van refter en sanitair, ligt er een kans in de onbebouwde ruimte. In ons voorstel dooraderen we de volldige site met buitenruimte en verbinden we de scholen met de wijk en met elkaar. Een nieuwe inkomruimte in buitenlucht verbindt de straat met de eerste speelplaats. De tweede speelplaats verbinden we met een steegje in het bouwblok, eigenlijk een perfecte entree voor fietsers.

De speelplaatsen worden integraal vernieuwd. We maken een nieuwe topografie in gekromd en roodkleurig beton; eens als zitbank, dan weer als trap of podium. Het zijn informele aanleidingen om te spelen of te hangen. Nieuwe luifels in wit staal zorgen voor beschutting. In de lagere school wordt het dak van de luifel extra speelplaats.

Basis- en kleuterschool De Evenaar in Borgerhout

PROGRAMMA School

LOCATIE Constitutiestraat 61-63-67
2060 Borgerhout

BOUWHEER Stedelijk Onderwijs Antwerpen

BOUWKOST 1.850.000

JAAR 2018- in uitvoering

Wie houdt nu niet van cookies