DE EVENAAR BORGERHOUT

De Evenaar omvat twee naast elkaar liggende scholen; de lagere school en de kleuterschool. Ook al werken de scholen samen, ze waren fysiek van elkaar gescheiden.

Het stijgend leerlingenaantal, de beperkte ruimte en een verouderde infrastructuur liggen aan de basis van de opgave. De bouwtijd werd beperkt tot de schoolvakanties, dit verklaart meteen de lange doorlooptijd.

Het ontwerp kent een reeks aan punctuele interventies. De ramen naar de half verdiepte refter zijn vergroot, het interieur betrokken op de speelplaats. Sanitair en personeelsruimtes volledig getransformeerd. We dooraderen de volledige site met buitenruimte en verbinden de scholen met elkaar en met de wijk. Langs de route situeren zich de ingrepen in het bestaande. 

Gebruik van de speelplaats buiten de schooluren is mogelijk zodat kinderen uit de buurt er kunnen spelen en ravotten. Buitenspeelruimte in Borgerhout is immers schaars. De schoolpoort in open staalwerk zorgt voor doorzicht diep in de schoolsite. De nieuwe openlucht-verbinding tussen beide speelplaatsen faciliteert ontmoeting, samenwerking en uitwisseling.

De verhoogde speelplaats in de lagere school biedt een plek waar leerlingen, ongehinderd door rondvliegende ballen, rust vinden. Onder de verhoogde speelplaats kan je schuilen. De overdekte fietsenstalling situeert zich in de speelplaats van de kleuters en is via een autovrije servitudeweg bereikbaar. Het hemelwater van de verhoogde speelplaats en de luifel loopt er via kettingen in open reservoirs. Het prikkelt de zintuigen en maakt bewust.

De speelplaatsen op het maaiveld zijn maximaal onthard en maken ruimte voor bomen, groen en wilgenhutten. De verharde delen in organisch vormgegeven geel en rood beton refereert naar het wijkfestival Borgerrio en is, vrij geassocieerd, een eerbetoon aan de Braziliaanse landschapsarchitect Burle Marx. Kleuren en topografie geven aanleiding tot spel, klimmen, zitten rondjes lopen en zoveel meer. 

Basis- en kleuterschool De Evenaar in Borgerhout

PROGRAMMA School

LOCATIE Constitutiestraat 61-63-67
2060 Borgerhout

BOUWHEER Stedelijk Onderwijs Antwerpen

BOUWKOST 1.850.000

JAAR 2018-2022

Wie houdt nu niet van cookies