DE NOR MIDDELHEIMMUSEUM ANTWERPEN

In de zomer van 2018 bouwen we voor kunstenaar Dennis Tyfus De Nor, een permanente sculptuur in het Middelheimmuseum, ontstaan als onderdeel van de groepstentoonstelling Experience Traps.

De Nor is een sculptuur, maar ook een plaats om activiteiten te organiseren, en past in die zin perfect in de reeks plekken waar Tyfus de voorbije twintig jaar actief is geweest.

Allereerst verschijnt een groot traliewerk, een omheining gemaakt uit duizend palen. Als we binnengaan via een van de twee poorten, zien we een vloer uit rood travertijn als podium, waarin een tekening van Tyfus is gegraveerd. Verder is er een betonnen tribune, een bar onder de tribune en een naam in neonlicht die is ontstaan uit Tyfus’ fascinatie voor het woord “nor”, uit zijn zwak voor stripverhaaltaal.

Het is een expliciete keuze om De Nor aan de grens van het park te leggen, vlak naast de hoofdingang.

De grens van het park wordt een grensovergang. Het werk is als een sluis of een sas, een doorgangshuis voor mensen die aanspoelen, wachten en weer doorgaan, blijven en vertrekken. Twee poorten zorgen voor duidelijkheid. De ene poort opent De Nor vanuit het beeldenpark, tijdens de openingsuren. Deze poort sluit wanneer de andere poort de plek opent vanop de straat, van buiten het park. De tweede poort is dus een alternatieve ingang tot het park, links van de hoofdingang. Wanneer de tweede poort opent vanop de straat, is het hele park nog zo groot als De Nor, een plek met een zekere intimiteit, half verstopt in het struikgewas.

De Nor Middelheimmuseum

LOCATIE Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen

BOUWHEER Middelheimmuseum

SAMENWERKING Dennis Tyfus

FOTOGRAAF
Ans Brys

JAAR 2018

Wie houdt nu niet van cookies