DE PEPERBUS BORGERHOUT

De Sint-Jan Evangelist kerk in Borgerhout wordt herbestemd tot creatieve broedplaats voor ondernemerschap en uitwisseling van kennis. Het monumentale neo-romaans bouwwerk van Hendrik Bekaert is als gesamtkunstwerk intact. In ons voorstel wordt het schip de meest publieke ruimte. Het schip werkt als een openbaar plein waarop en waarrond de meer specifieke programma’s zich afspelen. De wijkbibliotheek, het café en de workshopruimtes grenzen rechtstreeks aan het schip. Een nieuw koormeubel in staalwerk bevestigt het dominante centraal perspectief van de kerk.

In de zijbeuken en de orgeltribune zijn de kantoorruimtes meer privaat, hogerop in de toren wordt de grote torenkamer gedeeld. Een nieuwe rond raam kijkt uit over de stad.
Alle nieuwe ingrepen zijn samengesteld uit ranke staalstructuren; soms open, dan weer afgesloten met glas. Uitzondering hierop zijn de twee nieuwe stijgpunten. Wel gepositioneerde roodkleurige betonnen gebouwen flankeren de toren en bouwen verder aan het dakenlandschap van de Peperbus.

Sint-Jan Evangelistkerk Borgerhout

PROGRAMMA kantoren, co-working, cafe, wijkbibliotheek Borgerhout

LOCATIE Sint-Jansstraat
2140 Borgerhout

BOUWHEER UNIZO PROVINCIE ANTWERPEN

SAMENWERKING Origin Architecture&Engineering

JAAR 2018 - in aanbesteding

Wie houdt nu niet van cookies