EXTRACITY BAR ANTWERPEN

De oude gebouwen van wasserij Goossens in Berchem, in 2011 failliet verklaard, worden twee jaar later ingepalmd door Extra City kunsthal. Het gebouw is een leeggehaalde, ruwe en koude industriële ruimte. 
We worden gevraagd voor het ontwerp van een bar, die in eerste instantie gebruikt zal worden in relatie tot de kunsthal, maar op termijn mogelijkerwijze zelfstandiger kan functioneren. De beperkte financiële mogelijkheden sturen het ontwerpproces. 
We kiezen ervoor om een beperkt palet aan materialen te gebruiken. De toog en de tafels worden gevormd uit een modulair systeem van stellingkasten. Om de ruimte de nodige gloed mee te geven - ze functioneert hoofdzakelijk ‘s avonds en ‘s nachts, wanneer het donker is - zijn de horizontale vlakken gemaakt uit diepgroene antislip-betonplex. Warm licht uit bollampen zit in de bladen verwerkt. Boven elke tafel en boven de toog worden de stellingkasten ingepakt in golfplaten. Binnenin zit licht, als lampionnen die de sfeer erin houden.
De relatie met de hoge, witverlichte tentoonstellingsruimte is interessant. Op openingsavonden is de bar de plek waar mensen automatisch naartoe trekken, donkerder, warmer, lager en drukker dan de open vitrine van de tentoonstellingsruimte. De rechtstreekse doorkijk versterkt die relatie.

Extra City Bar in Borgerhout

PROGRAMMA bar

LOCATIE Eikelstraat 25
2600 Antwerpen

BOUWHEER Kunsthal ExtraCity

OPPERVLAKTE 180

BOUWKOST 7000

JAAR 2013

Wie houdt nu niet van cookies