KUNSTHAL KORTRIJK

Aan de Houtmarkt de site van de Groeningeabdij; vandaag een beetje achterop geraakt, maar een belangrijke steppingstone tussen kerngebied en Het Plein. Een plek rechtstreek in verbinding met het Begijnhofpark en goed bereikbaar via de Houtmarkt. De locatie draagt alles in zich om zichzelf heruit te vinden en om verder te bouwen aan het vernieuwd elan van Kortrijk.

In de termen ‘tentoonstellingssite’ of ‘stadsliving’ worden meerdere betekenislagen aangesneden. Een ‘tentoonstellingssite’ gaat verder dan een gebouw an sich, het ambiëert een project dat invloed heeft over een groter gebied of stadsdeel. De term ‘stadsliving’ daarentegen evoceert de idee van samenkomen en verbinden in een huiselijke en vertrouwde binnenomgeving. In deze schijnbare paradox schuilt heel wat potentieel; we ambiëren een project dat positief bijdraagt aan de stedelijke dynamiek van Kortrijk; een project waarin verleden en toekomst in het heden op elkaar worden betrokken; een project dat mensen verbindt door en met cultuur.

In ons voorstel spreken we over Kunsthal Kortrijk. Een hal voor kunst, als een dynamische tentoonstellingsmachine die de bezoeker elke keer opnieuw verwondert. Een alibi om veel te gaan kijken met de kinderen, een plek waar je heel de dag wil zijn.

De komst van de Kunsthal vraagt om een hernieuwde verbinding met de Stad. De ambitie om een plek te maken waar het aangenaam vertoeven is voor iedereen noodzaakt een doorgronde hertekening.

Drie acties zijn sturend in ons voorstel.

De tuin van de kunsthal

In de open ruimte tussen de resterende schuurmuur, de Houtmarkt, de wasserij, en het dormitorium komt alles samen. Het bezoek aan de Kunsthal begint hier. Een sterke landschappelijke ingreep brengt structuur in de ruimte; ze verbindt de gangmakers van de site en begeleidt de bezoekers.

Richten naar het Begijnhofpark

We richten de Kunsthal expliciet naar het Begijnhofpark. Het lange dormitorium wordt nog langer gemaakt met een nieuw gebouw. Een nieuwe buitenvloer verbindt oud en nieuw. Het is een overmaatse sokkel waarop de Kunsthal staat, als op een podium.

In het Dormitorium het stadscafé met zonneterras naar het park. In de nieuwbouw maken we de hoofdingang. Een uitstulpende vitrine lijnt op met de buren en sluit aan op de grotere structuur van het park.

De stadsliving; hertekenen en betekenen

In de lange geschiedenis van de site gaan we op zoek naar het momentum waarop de site fundamenteel aan belang wint en hoe we de typologische sterkte van dat moment opnieuw kunnen oproepen. De planfiguur van de Groeningheabdij met centraal hof en pandgang is emblematisch voor de plek, maar is vandaag niet meer leesbaar.

In ons voorstel vertalen we de oorspronkelijke pandgang naar het heden. We leggen de oorspronkelijke planfiguur met pandgang op het bestaande plan. De pandgang introduceert centraliteit en een route rondom.

Waar je de kapel van de arme Klaren vandaag als een obstakel ervaart, wordt ze nu verwelkomd in het hart van het gebouw.

Kunsthal Kortrijk is een geïntegreerd totaalconcept. Architectuur, restauratie en kunstinterventie vallen er samen. Een sterke grafiek en naam zorgen voor herkenning in het straatbeeld. De digitale uitrol volgt dezelfde stijl en geeft de Kunsthal een duidelijke identiteit in een breed cultureel veld.

 

134-KHK

PROGRAMMA Museum

LOCATIE Groeningestraat
8500 Kortrijk

BOUWHEER Stad Kortrijk

SAMENWERKING Callebaut architecten
Bollinger Grohmann
HP engineers
Daidalos
Gevelinzicht
Studio Specht
Gert Robijns

JAAR 2020

Wie houdt nu niet van cookies