Seamen's Club Antwerpen

Het project betreft de herbestemming van het voormalige Internationaal Zeemanshuis tot een gemengd residentieel complex met co-workig. De locatie bestaat uit twee gebouwen aan de Italiëlei die sinds 1951 intern met elkaar verbonden zijn.

Italiëlei 72, ontworpen door architect Robert Van Haverbeke en gebouwd in 1951, kenmerkt zich door een klassieke gevelcompositie, typerend voor de zakelijke art deco uit het late interbellum. De symmetrische opzet benadrukt het brede, hoger opgetrokken middenrisaliet. De vensteropeningen zijn ritmisch gekoppeld tot twee- of drielichten in oplopende rondboogomlijstingen. De achterbouw omvatte oorspronkelijk een feestzaal met podium, een club, kantoren en een bibliotheek.
Italiëlei 74 is qua omvang, stijl en afwerking een typisch voorbeeld van de statige meesterwoningen van de laat 19e-eeuwse bourgeoisie.

Ons voorstel maakt gebruik van de intrinsieke kwaliteiten van de bestaande bebouwing en introduceert een nieuwe, heldere zonering. Na een grondig bouwhistorisch onderzoek hebben we besloten drie grote waardevolle ruimtes te behouden. Om deze heen ontwikkelen zich de nieuwe woningplattegronden. Het binnengebied wordt ontpit en onthard, waardoor er lucht en ruimte ontstaat voor groen en water. Nieuwe optoppingen zorgen voor een harmonieuze overgang naar de naburige gebouwen. De finestratie van de optoppingen is een hedendaagse interpretatie van de bestaande geledingen.

Elke woning binnen dit project is uniek. Twee grondgebonden woningen sluiten aan op het woonerf van de Rodestraat. Daarnaast worden twee duplexwoningen en zes appartementen geïntegreerd in de bestaande structuur van de hoofdgebouwen. Elke woning beschikt over een goed bruikbare buitenruimte op het zuidwesten. Op de begane grond wordt een co-working ruimte voorzien die autonoom kan worden beheerd.

Dit project combineert het behoud van waardevolle historische elementen met hedendaags woonoplossingen, waarbij duurzaamheid, leefbaarheid en gedeeld gebuik centraal staan. Het resultaat is een harmonieuze mix van wonen en werken in een herontwikkelde stedelijke omgeving.

Seamen's Club Antwerpen

PROGRAMMA 8 gestapelde woningen
2 grondgebonden woningen
co-working

LOCATIE Italiëlei 72
2000 Antwerpen

BOUWHEER ThirtyThree

OPPERVLAKTE 2.650

JAAR 2021-

Wie houdt nu niet van cookies