STADSMUSEUM LAKENHALLE IEPER

De Lakenhallen van Ieper is het grootste burgerlijke gotische bouwwerk in Europa. Tijdens de eerste Wereldoorlog werd het volledige complex vernield. De heropbouw startte na de Oorlog en duurde, met een onderbrekeing tijdens de tweede wereldoorlog, voort tot begin jaren ‘60.
Het Nieuwe Stadsmuseum situeert zich in het gedeelte dat na na de tweede wereldoorlog werd heropgebouwd. Het museale programma complementeert het In Flanders Field Museum en vertelt de rijke geschiedenis van Ieper als Handelsstad. Tegelijkertijd werpt het een blik in de toekomst van de Kattenstad.
Evenementen- en educatieruimtes worden op maaiveldniveau georganiseerd en dialogeren met de openbare ruimte en de opgewaardeerde binnenkoer. De levendigheid van de plint van het Unesco-monument wordt hiermee sterk verhoogd.
De betalende museale ruimtes bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. In de nieuwe museumzalen wordt het kenmerkende betonnen karkas van het gebouw opengelegd. Het tonen van de heropgebouwde strucuur vertelt een verhaal over de veerkracht van de stad. De Lakenhallen an sich wordt hierdoor onderdeel van de museale ervaring.
Twee soliede bakstenen traphuizen ontsluiten de museale ruimtes en zorgen voor een moment van verstrooiing. Precies uitgesneden zichtvensters sturen de blik van de bezoeker en geven orientatie tijdens de museale beleving.

076-IEP

PROGRAMMA stadsmuseum, conferentiezaal en educatieve ruimte

LOCATIE Grote Markt 34
8900 Ieper

BOUWHEER Stad Ieper

SAMENWERKING Callebaut architecten

OPPERVLAKTE 2520

JAAR 2014-2018