Het project subJONCTION beoogt de herbestemming van de ruimtes onder het spoorviaduct aan het station Brussel-Kapellekerk tot sociaal-culturele infrastructuur. De locatie – ooit een harde breuklijn in het Brusselse stadsweefsel – wordt via dit voorstel getransformeerd tot een levendige schakel tussen de Marollen en de Stalingradwijk, in het kader van het duurzaam wijkcontract JONCTION. subJONCTION overstijgt zijn louter fysieke ligging en positioneert zich als een katalysator voor maatschappelijke, culturele en stedelijke verbinding.
Stedelijke context en openheid
De ontwerpvisie vertrekt vanuit de ambitie om barrières weg te nemen, zowel letterlijk als figuurlijk. Door het openen van de gevels en de introductie van transparante glazen puien, wordt het interieur zichtbaar en uitnodigend gemaakt. Rode-wit gestreepte luifels boven deze puien fungeren niet enkel als herkenningspunten, maar bevatten ook geïntegreerde PV-panelen die duurzame energie opwekken. De gevels reageren op de ritmiek van de bovenleidingsmasten en verankeren het project op stadsniveau. Zowel aan de noordzijde (Ursulinenstraat) als de zuidzijde (Brigitinnenpark) worden toegankelijke entrees voorzien, verbonden door een centrale foyer met cafetaria, die tevens dienstdoet als publieke doorgangsruimte.
Programma en ruimtelijke opbouw
Het programma is onderverdeeld in acht autonome modules – waaronder onthaal, polyvalente zaal, tentoonstellingsruimte, werkplekken, horeca, repetitieruimtes en technische lokalen – die allen afzonderlijk toegankelijk zijn vanuit de publieke ruimte. Deze opzet garandeert maximale flexibiliteit in gebruik. De foyer is de kern van het geheel en vormt de spil tussen noord en zuid. Het project beschikt over een netto bruikbare oppervlakte van 1.860 m² en is ontworpen als één vloerniveau, met aandacht voor drempelloze toegankelijkheid en voldoende vrije hoogte.
Duurzaamheid en materialiteit
Circulariteit vormt een fundamenteel uitgangspunt. Materialen worden gekozen op basis van hun lage milieu-impact, met voorkeur voor hergebruik. Binnenin wordt een warme, duurzame sfeer gecreëerd door het gebruik van gestampte aarde (stampleem) voor vloeren, wanden en vaste meubels. Deze wanden zijn akoestisch geoptimaliseerd via ronde uitsparingen gevuld met minerale wol – een toepassing van het Helmholtz-principe. Plafonds bestaan uit een combinatie van akoestisch absorberende beplating en open stalen lamellen, met ingewerkte technieken.
PROGRAMMA
Polyvalente zaal
Tentoonstellingsruimtes
Werkplekken
Horeca
Repetitieruimtes
LOCATIE
Station Brussel Kapellekerk
Brussel
BOUWHEER Stad Brussel - BRU CITY
SAMENWERKING
BM engineering
Daidalos Peutz
FPC risk
OPPERVLAKTE 1860m2
BOUWKOST 4.600.000 euro excl. btw
JAAR 2025